Eiland in het groen

Over De Ooi

De Doesburgse woonwijk De Ooi is gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. De Wijk wordt geheel omsloten door de rivier de Oude IJssel. De huidige (gekanaliseerde) rivierbedding scheidt De Ooi van de wijk 'Beinum 1' en het grondgebied van de de gemeente Zevenaar in het zuiden. De voormalige rivierbedding, nu een dode tak, vormt de rest van de grens van de wijk. Het grenst daar aan de wijken 'Binnen de oude Gracht', 'Zuidelijk Molenveld', het gebied 'Fraterwaard-Noordoost' en de gemeente Bronckhorst. 

'Ooi' betekent in Oud Nederlands 'drassig gebied', maar een vrouwelijk schaap is natuurlijk ook een ooi. Dit schaap, de watergrenzen van de Ooi en het wapen van Doesburg vormen samen het logo van de wijk.

De Ooi telt 1.020 huishoudens met in totaal 2.215 inwoners. Naast enkele bedrijfs- en winkelpanden bestaat de bebouwing in De Ooi voornamelijk uit sociale huurwoningen, koopwoningen en een aantal particuliere huurwoningen. In de wijk staan voornamelijk eengezinswoningen, maar ook seniorenwoningen en hoogbouw (flats). In het westen, aan de andere zijde van de verkeersbrug over de Oude IJssel, vindt u volkstuintjes, een stukje natuur en een klein aantal woonboten. Lees meer en bekijk de fotogalerij 'Mooi in De Ooi'

Aan het burgemeester Keiserplein is een klein winkelcentrum met een supermarkt, een groentezaak, een cafetaria en een kapsalon.

Direct aan de rand van de wijk, aan de Barend Ubbinkweg, is een herenmodezaak en een kapsalon gevestigd. Even verderop, aan De Linie, vinden we het Jongerencentrum 0313, een apotheek, een zorgcentrum, een bibliotheek, de buurtacademie en het kantoor van Stichting Woonservice IJsselland.

Verder vindt u in (en nabij) De Ooi een jachthaven, een schutsluis, een vistrap in aanleg, een tennispark in aanleg, kleuter- en basisscholen, diverse speeltuintjes,  een sportschool, een kegelcentrum, een museumtuin, een zwembad en de gemeentewerf. De historische binnenstad van Doesburg is op loopafstand. Hier bevindt zich ook het gemeentehuis. 

Zie voor meer het tabblad Voorzieningen.

Lees ook: Wonen in De Ooi

Wilt u alle statistieken betreffende De Ooi bekijken, klik dan hier.

De 'Welstandsnota de Ooi' van de gemeente Doesburg vindt u hier.


Belangrijke ontwikkelingen in De Ooi