gtag('config', 'UA-131534168-1');

Eiland in het groen

Over De Ooi

De eerste woningen in de Doesburgse woonwijk De Ooi zijn gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. De Wijk wordt geheel omsloten door de rivier de Oude IJssel. De huidige (gekanaliseerde) rivierbedding scheidt De Ooi van de wijk 'Beinum 1' en het grondgebied van de de gemeente Zevenaar in het zuiden. De voormalige rivierbedding, nu een dode tak, vormt de rest van de grens van de wijk. Het grenst daar aan de wijken 'Binnen de oude Gracht', 'Zuidelijk Molenveld', het gebied 'Fraterwaard-Noordoost' en de gemeente Bronckhorst. 

'Ooi' betekent in Oud Nederlands 'drassig gebied', maar een vrouwelijk schaap is natuurlijk ook een ooi. Dit schaap, de watergrenzen van de Ooi en het wapen van Doesburg vormen samen het logo van de wijk.

De Ooi telt 1.020 huishoudens met in totaal 2.215 inwoners. Naast enkele bedrijfs- en winkelpanden bestaat de bebouwing in De Ooi voornamelijk uit sociale huurwoningen, koopwoningen en een aantal particuliere huurwoningen. In de wijk staan voornamelijk eengezinswoningen, maar ook seniorenwoningen en hoogbouw (luxe appartementen en flats). In het westen, aan de andere zijde van de verkeersbrug over de Oude IJssel, vindt u volkstuintjes, een stukje natuur en een aantal woonboten. Bekijk ook de fotogalerij 'Mooi in De Ooi'

Aan het burgemeester Keiserplein is een klein maar gezellig winkelcentrum met een supermarkt, een groentezaak, een cafetaria en een kapsalon.

Direct aan de rand van de wijk, aan de Barend Ubbinkweg, is een herenmodezaak en een kapsalon gevestigd. Even verderop, aan De Linie, vinden we het Jongerencentrum 0313, een apotheek, een zorgcentrum, een bibliotheek, de buurtacademie en het kantoor van Stichting Woonservice IJsselland.

Verder vindt u in (en nabij) De Ooi een jachthaven, een schutsluis, een vis-passage, een tennispark, een basisschool, diverse speeltuintjes, twee fitnesscentra (waaronder een sportschool) met fysiotherapie, een kegelcentrum, een museumtuin, sportaccommodaties van korfbalclub Rivalen en voetbalvereniging SC Doesburg, een grillroom-shoarma-pizzeria, een zwembad, een hengelsportvereniging, een schilderschool, kerken/moskee, een speeltuinvereniging, een politiepost/brandweerkazerne en het recycleplein Doesburg

De historische binnenstad van Doesburg is op loopafstand. Hier bevindt zich naast een keur aan winkels, musea, ateliers, podia en horeca de IJsselpromenade, hotel, bed & breakfast en ook het gemeentehuis. 

Zie voor meer het tabblad Voorzieningen.

Lees ook: Wonen in De Ooi

Wilt u alle statistieken betreffende De Ooi bekijken, klik dan hier.

De 'Welstandsnota de Ooi' van de gemeente Doesburg vindt u hier.